Strona główna | Mapa strony | Kontakt
URZĄD GMINY
KONTAKT
NIEODPŁATNA POMOC PRAWNA
INWESTYCJE I PROJEKTY
SAMORZĄDOWY INFORMATOR GMINY
BUDOWA NAPOWIETRZNEJ LINII 2x400 kV
OGŁOSZENIA
PRACOWNIA CERAMICZNA
KATALOG Z INFORMACJAMI
MAPA SERWISU
GMINNA BIBLIOTEKA PUBLICZNA
GALERIA
ZDROWIE
KRUS - INFORMACJE DLA ROLNIKÓW
GMINNY OŚRODEK KULTURY I SPORTU
OŚWIATA
SPORT
TURYSTYKA
WYKOPALISKA W PNIU
OCHOTNICZA STRAŻ POŻARNA
LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA
SZKOLENIA
POLICJA
Ustalanie przebiegu linii 400kv
TELEFONY ALARMOWE
GMINNE KOŁO EMERYTÓW,RENCISTÓW I INWALIDÓW
PODZIĘKOWANIA
BEZDOMNE ZWIERZĘTA
AKTUALNOŚCI Archiwum
- 2021
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013
- 2012
- 2011
- 2010
- 2009
- 2008
- 2007
ROZKŁAD JAZDY
PODNIESIENIE KOMPETENCJI CYFROWYCH MIESZKAŃCÓW GMINY
PROJEKT-CYBERNASTOLATEK
GOSPODARKA ODPADAMI
PUBLICZNY TRANSPORT ZBIOROWY – Linia Dębowiec – Wałdowo Królewskie
FUNDUSZ DRÓG SAMORZĄDOWYCH

„Pozna j Smak Doliny Wisły” wraz z Cesarzem Francuzów, który ponad 200 lat temu przekroczył Wisłę w Ostromecku ruszając na Moskwę.

Tym razem przybywa ponownie zauroczony  krajobrazem Doliny Wisły, nadwiślańską gościnnością, obfitością potraw i regionalnych produktów kujawsko – pomorskiego regionu.

Ujrzy obóz wojsk Księstwa Warszawskiego i manewry polskiej kawalerii w „Szarży przez wieki” na łąkach Mozgowiny.

Kujawy, Krajna, Ziemia Dobrzyńska i 7 wójtów gmin Doliny Dolnej Wisły zaserwują ajntopy, gęsinę i jagnięcinę, dziczyznę i ryby wprost z kotłów nad płonącymi ogniskami.

To doniosłe wydarzenie kulturowe i kulinarne ma rozsławić Dolinę Wisły, jako niezwykle atrakcyjny szlak turystyczno – krajobrazowy z jego kulinarnym dziedzictwem.

Cesarz Francuzów chce nam w tym pomóc. Przyjdźmy więc licznie, aby go nie zawieść.

Poznaj Smak Doliny Wisły 6 lipca w Ostromecku

W ramach akcji „Wieś na weekend”  Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego.

Więcej na stronie www.piknik-napolonski.pl (aktywna od 26 czerwca 2013)

 

Program

Część historyczna

12.00 – prezentacja wojsk napoleońskich i Kujawskiej Braci Szlacheckiej w Ostromecku.

12.30 – 13.00 przemarsz wojsk i pospolitego ruszenia z Ostromecka na łąki Mozgowiny - ok. 1km.

13.30 –14.00 przybycie i powitanie Cesarza Marsylianką i Mazurkiem Dąbrowskiego .

14.00 – 14.30 I inscenizacja historyczna „Zręczni i gotowi służyć Cesarzowi” – manewry szaserów

14.30 – 15.30 – przegląd obozowiska przez Cesarza – wójtowie 7 nadwiślańskich gmin serwują potrawy jednogarnkowe

15.30 – 16.00 –  „Ostatni Zajazd na Ostromecko” pokaz fechtunku  „Kujawskiej Braci Szlacheckiej”

16.00 – 16.30 – II inscenizacja historyczna „Historia kawaleryjska z okresu II Rzeczypospolitej”

16.30 – 17.00 – koncert pieśni patriotycznych

 

Część kulinarna

10.00– 18.00 - „Czym bogata nadwiślańska chata” – kiermasz produktu lokalnego LGD Zakole Dolnej Wisły i LGD Trzy Doliny, a także: ziemniaki z parownika z gzikiem, wędliny z drewnianej wędzarni , sery owcze  - Instytut Zootechniki z Kołudy Wielkiej, sery kozie – gospodarstwo ekologiczne „Malinowy Chruśniak”

10.00 – 18.00 „Fyrtel Kulinarny Gęsi Pipek  z gęsiną restauracji „Ostromecka” i trunkami Wielkiej Konfraterni  Zacnego Jadła Napitku i Rękodzieła;

10.00 - 18.00 – Potrawy i produkty regionów etnograficznych serwowane przez Lokalne Grupy Działania

·         Jagnięcina z Doliny Wisły – restauracja „Ostromecka” i Zakole Dolnej Wisły

·         Gęsina z Kujaw – LGD „Czarnoziem na soli”

·         Dziczyzna z Krajny- LGD „Nasza Krajna”;

·         Ryby Dobrzyńskich Jezior – Koło Gospodyń WiejskichChalinianki” z Chalina

14.00 – 17.00 – „Wójtowy ajntop wizytówką gminy” konkurs kulinarny wójtów 7 nadwiślańskich gmin

20.00 – Uczta Napoleońska w restauracji „Ostromecka” 75 zł/osoby – rezerwacje i zaproszenia w restauracji

Ponadto:

·         Rozstrzygniecie konkursu fotograficzno – plastycznego „Wieś na weekend”

·         Muzyka, pieśni, gry i zabawy dla dzieci

 

Konferencja

„Jagnięcina w naszym dziedzictwie kulinarnym i kuchni współczesnej”

Projekt finansowany z funduszu promocji mięsa owczego

Część I – restauracja „Ostromecka”

10.00 – 14.00 - Prelegenci i tematyka wystąpień:

1.       Jarosław Dumanowski: „Baranek po polsku”. O zapomnianym bogactwie kuchni polskiej

2.       Dariusz Nowak: Współczesne aspekty wykorzystania mięsa owczego w dietetyce, przetwórstwie i gastronomii

3.       Bronisław Borys: Modyfikacje prozdrowotne jakości spożywczych produktów owczarskich - możliwości i ograniczenia

4.       Michal Milerski: Produkcja i spożycie mięsa owczego w Republice Czeskiej

5.       Renata Kawała: Szlakiem jagnięciny po wybranych regionach Francji.

 

6.       Piotr Lenart: „Jagnięcina w dzisiejszej gastronomii i na polskich stołach. Przyczyny braku jagnięciny – subiektywny punkt widzenia gastronoma – wystąpienie na „Uczcie napoleońskiej”

 

Część II – Mozgowina

14.00 – 16.00 –degustacja jagnięciny w plenerze na „Pikniku Napoleońskim”

15.0    – 18.00 – promocja potraw i wyrobów z jagnięciny w ramach:

-stoiska Instytutu Zootechniki ZD z Kołudy Wielkiej

-stoiska gastronomicznego restauracji „Ostromecka” i Lokalnej Grupy Działania „Czarnoziem na    soli”

-konkursu na potrawę jednogarnkową wójtów 7 gmin – ajntop na jagnięcinie serwowany z kotła  przez wójta Dąbrowy Chełmińskiej;

-komentarze konferansjera i „Cesarza Francuzów” promujące potrawy i wyroby z jagnięciny.

Część III – restauracja „Ostromecka”

„Uczta Napoleońska” z jagnięciną, jako głównym motywem kulinarnym i 6 wystąpienie konferencyjne „Jagnięcina w dzisiejszej gastronomii i na polskich stołach. Przyczyny braku jagnięciny – subiektywny punkt widzenia gastronoma – Piotr Lenart.

 

 II Piknik Napoleoński

 

poleć artykuł wersja do druku  





Copyright © 2007 by Logonet