„Pozna j Smak Doliny Wisły” wraz z Cesarzem Francuzów, który ponad 200 lat temu przekroczył Wisłę w Ostromecku ruszając na Moskwę.
Tym razem przybywa ponownie zauroczony krajobrazem Doliny Wisły, nadwiślańską gościnnością, obfitością potraw i regionalnych produktów kujawsko – pomorskiego regionu.
Ujrzy obóz wojsk Księstwa Warszawskiego i manewry polskiej kawalerii w „Szarży przez wieki” na łąkach Mozgowiny.
Kujawy, Krajna, Ziemia Dobrzyńska i 7 wójtów gmin Doliny Dolnej Wisły zaserwują ajntopy, gęsinę i jagnięcinę, dziczyznę i ryby wprost z kotłów nad płonącymi ogniskami.
To doniosłe wydarzenie kulturowe i kulinarne ma rozsławić Dolinę Wisły, jako niezwykle atrakcyjny szlak turystyczno – krajobrazowy z jego kulinarnym dziedzictwem.
Cesarz Francuzów chce nam w tym pomóc. Przyjdźmy więc licznie, aby go nie zawieść.
Poznaj Smak Doliny Wisły 6 lipca w Ostromecku
W ramach akcji „Wieś na weekend” Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego.
Więcej na stronie www.piknik-napolonski.pl (aktywna od 26 czerwca 2013)
Program
Część historyczna
12.00 – prezentacja wojsk napoleońskich i Kujawskiej Braci Szlacheckiej w Ostromecku.
12.30 – 13.00 przemarsz wojsk i pospolitego ruszenia z Ostromecka na łąki Mozgowiny - ok. 1km.
13.30 –14.00 przybycie i powitanie Cesarza Marsylianką i Mazurkiem Dąbrowskiego .
14.00 – 14.30 I inscenizacja historyczna „Zręczni i gotowi służyć Cesarzowi” – manewry szaserów
14.30 – 15.30 – przegląd obozowiska przez Cesarza – wójtowie 7 nadwiślańskich gmin serwują potrawy jednogarnkowe
15.30 – 16.00 – „Ostatni Zajazd na Ostromecko” pokaz fechtunku „Kujawskiej Braci Szlacheckiej”
16.00 – 16.30 – II inscenizacja historyczna „Historia kawaleryjska z okresu II Rzeczypospolitej”
16.30 – 17.00 – koncert pieśni patriotycznych
Część kulinarna
10.00– 18.00 - „Czym bogata nadwiślańska chata” – kiermasz produktu lokalnego LGD Zakole Dolnej Wisły i LGD Trzy Doliny, a także: ziemniaki z parownika z gzikiem, wędliny z drewnianej wędzarni , sery owcze - Instytut Zootechniki z Kołudy Wielkiej, sery kozie – gospodarstwo ekologiczne „Malinowy Chruśniak”
10.00 – 18.00 „Fyrtel Kulinarny Gęsi Pipek” z gęsiną restauracji „Ostromecka” i trunkami Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła Napitku i Rękodzieła;
10.00 - 18.00 – Potrawy i produkty regionów etnograficznych serwowane przez Lokalne Grupy Działania
· Jagnięcina z Doliny Wisły – restauracja „Ostromecka” i Zakole Dolnej Wisły
· Gęsina z Kujaw – LGD „Czarnoziem na soli”
· Dziczyzna z Krajny- LGD „Nasza Krajna”;
· Ryby Dobrzyńskich Jezior – Koło Gospodyń Wiejskich „Chalinianki” z Chalina
14.00 – 17.00 – „Wójtowy ajntop wizytówką gminy” konkurs kulinarny wójtów 7 nadwiślańskich gmin
20.00 – Uczta Napoleońska w restauracji „Ostromecka” 75 zł/osoby – rezerwacje i zaproszenia w restauracji
Ponadto:
· Rozstrzygniecie konkursu fotograficzno – plastycznego „Wieś na weekend”
· Muzyka, pieśni, gry i zabawy dla dzieci
Konferencja
„Jagnięcina w naszym dziedzictwie kulinarnym i kuchni współczesnej”
Projekt finansowany z funduszu promocji mięsa owczego
Część I – restauracja „Ostromecka”
10.00 – 14.00 - Prelegenci i tematyka wystąpień:
1. Jarosław Dumanowski: „Baranek po polsku”. O zapomnianym bogactwie kuchni polskiej
2. Dariusz Nowak: Współczesne aspekty wykorzystania mięsa owczego w dietetyce, przetwórstwie i gastronomii
3. Bronisław Borys: Modyfikacje prozdrowotne jakości spożywczych produktów owczarskich - możliwości i ograniczenia
4. Michal Milerski: Produkcja i spożycie mięsa owczego w Republice Czeskiej
5. Renata Kawała: Szlakiem jagnięciny po wybranych regionach Francji.
6. Piotr Lenart: „Jagnięcina w dzisiejszej gastronomii i na polskich stołach. Przyczyny braku jagnięciny – subiektywny punkt widzenia gastronoma – wystąpienie na „Uczcie napoleońskiej”
Część II – Mozgowina
14.00 – 16.00 –degustacja jagnięciny w plenerze na „Pikniku Napoleońskim”
15.0 – 18.00 – promocja potraw i wyrobów z jagnięciny w ramach:
-stoiska Instytutu Zootechniki ZD z Kołudy Wielkiej
-stoiska gastronomicznego restauracji „Ostromecka” i Lokalnej Grupy Działania „Czarnoziem na soli”
-konkursu na potrawę jednogarnkową wójtów 7 gmin – ajntop na jagnięcinie serwowany z kotła przez wójta Dąbrowy Chełmińskiej;
-komentarze konferansjera i „Cesarza Francuzów” promujące potrawy i wyroby z jagnięciny.
Część III – restauracja „Ostromecka”
„Uczta Napoleońska” z jagnięciną, jako głównym motywem kulinarnym i 6 wystąpienie konferencyjne „Jagnięcina w dzisiejszej gastronomii i na polskich stołach. Przyczyny braku jagnięciny – subiektywny punkt widzenia gastronoma – Piotr Lenart.

|