Strona główna | Mapa strony | Kontakt
URZĄD GMINY
KONTAKT
NIEODPŁATNA POMOC PRAWNA
INWESTYCJE I PROJEKTY
SAMORZĄDOWY INFORMATOR GMINY
BUDOWA NAPOWIETRZNEJ LINII 2x400 kV
OGŁOSZENIA
PRACOWNIA CERAMICZNA
KATALOG Z INFORMACJAMI
MAPA SERWISU
GMINNA BIBLIOTEKA PUBLICZNA
GALERIA
ZDROWIE
KRUS - INFORMACJE DLA ROLNIKÓW
GMINNY OŚRODEK KULTURY I SPORTU
OŚWIATA
SPORT
TURYSTYKA
WYKOPALISKA W PNIU
OCHOTNICZA STRAŻ POŻARNA
LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA
SZKOLENIA
POLICJA
Ustalanie przebiegu linii 400kv
TELEFONY ALARMOWE
GMINNE KOŁO EMERYTÓW,RENCISTÓW I INWALIDÓW
PODZIĘKOWANIA
BEZDOMNE ZWIERZĘTA
AKTUALNOŚCI Archiwum
- 2021
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013
- 2012
- 2011
- 2010
- 2009
- 2008
- 2007
ROZKŁAD JAZDY
PODNIESIENIE KOMPETENCJI CYFROWYCH MIESZKAŃCÓW GMINY
PROJEKT-CYBERNASTOLATEK
GOSPODARKA ODPADAMI
PUBLICZNY TRANSPORT ZBIOROWY – Linia Dębowiec – Wałdowo Królewskie
FUNDUSZ DRÓG SAMORZĄDOWYCH

Tradycyjnie, zdrowo i ze smakiem. Mieszkańcy Zakola Dolnej Wisły kolejny raz dowiedli, że warto gotować według starych receptur. Podczas Jarmarku w Czarżu na wielbicieli regionalnej kuchni czekały m.in. ruskie pierogi, pyry z gzikiem oraz chleb wypiekany w piekarni polowej. Impreza, organizowana przez Lokalną Grupę Działania "Zakole Dolnej Wisły", ma przede wszystkim ułatwić lokalnym producentom promocję tradycyjnych wyrobów.

Nie zabrakło na jarmarku stoisk z wyrobami rękodzielniczymi
Nie zabrakło na jarmarku stoisk z wyrobami rękodzielniczymi
Ma ponad 30 lat, a w warunkach polowych nadal sprawdza się doskonale – w piecu, pokazanym w Czarżu, jednorazowo wypiekanych jest ponad 100 bochenków chleba. Dzięki takim piekarniom polowym mieszkańcy Czarża i okolic wracają do smaków z dzieciństwa. - To jest to: ciepły chlebek, serniczek i podpiwek, bo samochodami jesteśmy – przyznaje jeden z uczestników jarmarku.

Zdrowo i lekko: pyry z gzikiem, potrawa poznańska, mieszkańcom Zakola Dolnej Wisły jest dobrze znana. - Pyrę parujemy w parniku. Kiedyś było to często spotykane w gospodarstwach domowych. Podaje się z gzikiem - twarożek ze śmietaną, cebulką, na liściu kapusty – opowiada Beata Tomaszewska z Lokalnej Grupy Działania "Zakole Dolnej Wisły”.

Żeby posmakować tradycyjnych wyrobów na "Jarmark w Zakolu Wisły" przyjechali mieszkańcy całego regionu. Na kilkudziesięciu stoiskach lokalni producenci prezentowali swoje wyroby. Wśród nich miody, wędliny, pierogi oraz wypieki. Pomiędzy nimi dzieła malarzy, rzeźbiarzy i producentów odzieży z naturalnych tkanin. Organizatorzy Jarmarku podkreślają szczególną ideę imprezy. - To są tereny dość biedne, nie ma tam wielkiego przemysłu. Pomyśleliśmy, że takie przedsięwzięcie pozwoli gospodarzom podnieść swój budżet – przyznaje Krzysztof Nowacki z Lokalnej Grupy Działania "Zakole Dolnej Wisły".

Uczestnicy jarmarku mogli także wziąć udział w warsztatach garncarskich. Jarmark zakończyła zabawa taneczna oraz ognisko.

Katarzyna Skrzypiec

 

(źródło TVP Bydgoszcz)

 

GALERIA ZDJĘĆ

poleć artykuł wersja do druku  





Copyright © 2007 by Logonet