Czwartkowe popołudnie w świetlicy w Czemlewie upłynęło pod znakiem kulinariów. W ramach projektu " Kreatywne popołudnia w Czemlewie" odbyły się pierwsze z trzech warsztatów kulinarnych tym razem poświęcone były pierogom.
Niby proste, zwykłe i pospolite. Niestety nie tak proste do zrobienia jakby się wydawało tak aby były smaczne, aby ciasto i farsz były odpowiednie i oczywiście pięknie sklejone w falbankę.
Panie uczyły się oraz wymieniały doświadczeniami i sposobami na przygotowanie odpowiedniego ciasta na pierogi, tak aby było ono smaczne i elastyczne aby po ugotowaniu pierogi nie rozpadły się i oczywiście aby miały odpowiednią falbankę.No i oczywiście farsz, tym razem przygotowywano dwa rodzaje z mięsa i kapusty kiszonej oraz z twarogu, który został wzbogacony smakowo przez pierwsze wiosenne zioła min. tymianek, lubczyk i pokrzywę majową.
W warsztatach finansowanych ze środków powiatu bydgoskiego uczestniczyło 15 pań a wytworzonych pierogów mogli skosztować min. artyści i zaproszeni gości podczas Majówki z Disopolo w Czemlewie.
Elżbieta Suty
Stowarzyszenie Zakole Kreatywności- Nasze Czemlewo
|
|