Tradycja, kultura, tożsamość?…
Bogactwem wsi, poza ziemią i ludźmi są przede wszystkim kultura i tradycje. Wartości, które kształtowały się przez stulecia. Losy naszego kraju spowodowały, że wiele wartości tego dziedzictwa, zwłaszcza kulturowego utraciliśmy. Tradycje natomiast przekazywane z pokolenia na pokolenie pozostawały. Jednak rozwój cywilizacyjny, szczególnie techniczny wyparł wiele praktykowanych czynności i zwyczajów. Obecnie jednak społeczności lokalne odzyskują swoją tożsamość. Zbierają legendy, przepisy kulinarne, odtwarzają stare umiejętności, zwyczaje i obrzędy, przypominają lokalną historię, zaczyna się używać gwary. Nikt nie ma wątpliwości, że tradycja może być jednym z istotnych elementów aktywności lokalnej, a twórczo przekształcana spotyka się z szeroką akceptacją odbiorców zarówno „z własnego podwórka” jak również z kraju i zagranicy.
Przenosząc się na „swoją” ziemię…
Liderki Gminy Dąbrowa Chełmińska postanowiły zaprosić mieszkańców Gminy Dąbrowa Chełmińska w podróż z lokalnymi tradycjami. Wczytując się w historie tradycyjnych wyrobów, przetworów i produktów lokalnych został stworzony scenariusz.
Przygotowania pochłaniały wiele czasu. Z dnia na dzień projekt przybierał wyraźniejszy kształt. Z dnia na dzień przybywało również coraz więcej osób, zaangażowanych w aranżację przedsięwzięcia.
Wybiła godzina...
Wietrzny poranek 14 listopada nie wróżył słonecznej aury, a jednak tego dnia z nieba nie spadła ani jedna kropla deszczu.
„Spotkania z tradycją łączą pokolenia” przyciągnęły zwiedzających, nie tylko z terenu Gminy Dąbrowa Chełmińska. Mieli oni okazję obejrzeć pokaz wikliniarstwa, wyrobu masła, smażenia powideł, darcia pierza, szatkowania i kiszenia kapusty, mogli rozsmakować się swojskim chlebem, parzuchą i bigosem, wysłuchując ludowych przyśpiewek. Każde ze stanowisk poparte było historią, którą przedstawiała przewodnik.
Jakie wywarło to wrażenia?
Można zacytować nauczycielkę/opiekunkę grupy uczniów Zespołu Szkół w Ostromecku: „Wszystkie pokazy były szczegółowo omawiane i wzbudzały zainteresowanie młodzieży, zaowocowały bogatą wiedzą, którą popisali się uczestnicy podczas konkursu kończącego spotkanie. Były zatem nagrody, degustacja potraw w atmosferze pięknych przyśpiewek i mimo zimnego wiatru atmosfera była niezwykle ciepła. Spotkanie wniosło wiele bogatych wartości edukacyjnych. Wróciliśmy ponownie do swoich korzeni ,tradycji i historii.”
Prezentując niesamowitą lekcję historii lokalnych tradycji, ktoś ze zwiedzających zadał pytanie: „czy jest coś ważniejszego, co możemy przekazać przyszłym pokoleniom, niż to co dzisiaj prezentujecie?”
Takie spojrzenie utwierdza nas w przekonaniu o trafności podjętego zadania. Kultywowanie naszych ludowych zwyczajów to nasz obowiązek zwłaszcza dzisiaj, gdy większość biegnie szybko do nowoczesności.
A. Kubas-Fałczyk
KISZENIE KAPUSTY
POKAZ WIKLINIARSTWA
POKAZ WYROBU MASŁA
|